Masjid Al-Muhtadin Damansara Damai

Kerja pembinaan Masjid Damansara Damai dimulakan pada 1 November 2001. Sijil Perakuan Siap Kerja dari Juru Perunding Arkitek dikeluarkan pada 7 April 2003.Sijil Kelayakan Menduduki ( CF ) daripada MBPJ diperolehi pada 30 Ogos 2003. Surat pengesahan perlantikan AJK sementara dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Selangor pada 23 Oktober 2003. Solat Jumaat yang pertama diadakan di masjid ini pada 24 Oktober 2003. Kos keseluruhan pembinaan masjid ini ialah RM5.4juta. RM2.9 juta kos ditanggung oleh pihak pemaju MKLand dan RM2.5 juta adalah peruntukan Kerajaan Negeri Selangor. RM2.5 juta ini ditolak dari bayaran premium tanah syarikat kepada Kerajaan Negeri Selangor. Majlis Perasmian Masjid Al-Muhtadin Damansara Damai disempurnakan oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Sharafuddin Idris Shah Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj pada Hari Jumaat 1 Oktober 2004. Nama Masjid Al-Muhtadin Damansara Damai diperkenan oleh Baginda Sultan Selangor.

Kuliah Bulan November 2008

Jadual Kuliah Maghrib dan Suboh Masjid Al-Muhtadin Damansara Damai Bulan November 2008;

01 Nov - Us.Rojihan Umum Kuliah Maghrib
02 Nov - Us.Irwan Umum Kuliah Suboh
02 Nov - Dato Ismail Kamus Kuliah Maghrib
03 Nov - Us.Mohd Karim Ibrahim Risalah Tauhid
04 Nov - perbincangan anak kariah
05 Nov - Dr.Zahazan Mohamed 300 Hadith
06 Nov - Bacaan Surah Al-Kahfi
07 Nov - Us.Hadi Talha Fiqh Jinayat
08 Nov - Perbincangan anak kariah
09 Nov - Jemputan Kuliah Suboh
09 Nov - Us.Hairul Haji&Umrah
10 Nov - Us.Nidzam Soaljawab Feqah
11 Nov - Us.Malek Mohamad Munyatul Musolli
12 Nov - Dr.Zahazan Mohamed 300 Hadith
13 Nov - Bacaan Surah Al-Kahfi
14 Nov - Us.Shamsul Tasauf
15 Nov - Perbincangan Anak Kariah
16 Nov - Us.Nizam Kadir Umum Kuliah Suboh
16 Nov - Us.Osman Al-Quran&Sains
17 Nov - Us.Azrul Sirah Nabawiyyah
18 Nov - Us.Mohd Karim Risalah Tauhid
19 Nov - Dr.Zahazan Mohamed 300 Hadith
20 Nov - Us.Ridzuan Md Nor Fiqhussyirah
21 Nov - Us.Ahmad Kamal Hadith Qudsi
22 Nov - Perbincangan Anak Kariah
23 Nov - Jemputan Kuliah Suboh
23 Nov - Us.Hj Md Noor Umum
24 Nov - Us.Nidzam Soaljawab Feqah
25 Nov - Us.Hj Fadil Md Nor Talaqi&Tajwid
26 Nov - Dr.Zahazan Mohamed 300 Hadith
27 Nov - Bacaan Surah Yaasin & Tahlil
28 Nov - Perbincangan Anak Kariah
29 Nov - Us.Nizam Kamaruzaman Umum
30 Nov - Jemputan Kuliah Suboh
30 Nov - Us.Mohd Karim Risalah Tauhid

** Dijemput Hadir beramai-ramai mengimarahkan Al-Muhtadin. Ambil kesempatan mengumpul Ilmu sebanyak mungkin ketika KITA diberi peluang seluasnya. Semoga Allah s.w.t terus bersama Kerajaan Rakyat.

Kuliah & Khatib Jumaat January 2009

M1 - 02 Jan - Hj.Mustaffa Kamal Abu Bakar (Imam 2)
M2 - 09 Jan - (Jemputan)
M3 - 16 Nov - Hj.Fadil Md Noor (Imam 1)
M4 - 23 Nov - Dr.Hj Zahazan Mohamed ( Nazir )
M5 - 30 Jan - (Jemputan)

Amanah

Amanah
Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya) dan apabila kamu menjalankan hukum di antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menghukum dengan adil. Sesungguhnya Allah dengan (suruhanNya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah sentiasa Mendengar, lagi sentiasa Melihat.(an nisaa' : 4)

Wednesday, May 14, 2008

Masalah Rakyat: Air Percuma Selangor

Bagaimana Dengan Penduduk Damansara Damai?

SHAH ALAM, Rabu 13 Mei : Pemberian air percuma bagi 20 meter padu pertama mulai 1 Jun ini hanya kepada kediaman yang mempunyai meter individu sahaja. Sehubungan itu, Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berharap pemilik atau penghuni pangsapuri segera menukar sistem meter air pukal kepada meter individu bagi menikmati kemudahan itu.

“Kita tetap melaksanakan janji pada 1 Jun ini. Ianya tiada masalah kecuali kepada penghuni pangsapuri yang belum ada meter berasingan. Mereka mestilah meminta pengurusan bangunan masing-masing menukar meter tersebut,” katanya. Abdul Khalid berkata demikian dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di sini, hari ini.

Menurutnya, pihak pengurusan bangunan boleh berbincang dengan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) bagi tujuan penukaran meter tersebut.Beliau berkata, ada kira-kira 300,000 unit pangsapuri dan kondominium menggunakan meter pukal di seluruh negeri ini. Menjawab soalan, beliau berkata, kos penukaran meter perlu ditanggung oleh pemilik rumah.

Katanya, terpulang kepada pihak pengurusan bangunan pangsapuri atau kondominium untuk menukar meter dan penghuni hanya memperolehi air percuma selepas penukaran tersebut. “Kita mula bulan depan (Jun) dan bil keluar hujung bulan. Jika cepat mereka menukar meter, lebih cepat mereka menikmati kemudahan itu,” katanya.
Ulasan;
Dari awal kemenangan PR lagi saya sering bertanya dan menyarankan kepada pimpinan tempatan bahawa perlu segera melakukan penyelarasan berkaitan pimpinan PR Damansara Damai.Ramai yang berkata "Tunggu dulu belum ada arahan dari pimpinan" jangan mendahului pimpinan dan sebagainya.
Damansara Damai tidaklah terlalu besar kawasannya tetapi harus diingat bahawa penduduknya menjangkau 60,000 orang.Memang jumlah pengundi hanya sekitar 1500 orang sahaja namun ramai menjadi pengundi ditempat lain. Kalau PR boleh menawan Selangor bermakna mereka juga mengundi PR ditempat lain dan mereka juga seperti saya layak menerima apa juga kemudahan seperti orang lain.Soalnya sekarang apa tindakan Pimpinan Damasara Damai? Masihkah mereka terus mahu menunggu sedangkan banyak isu terpendam yang menunggu masa untuk meledak!! Siapa harus menerima aduan dan siapa pula akan menjadi penghubung kepada pimpinan PR Negeri?
Isu Air Percuma akan menunggu masa untuk riuh dan hingar di Damansara Damai.Sedar atau tidak bahawa Damansara Damai majoritinya adalah rumah bertaraf apartmen dan sebahagiannya menggunakan meter pukal pemaju.Persoalannya;
-Adakah pihak yang berunding dengan pemaju tentang isu ini?
-Jika ada apa perkembangannya?
-Berapa kos yang penduduk harus keluarkan ?
Untuk semakan saya senaraikan nama-nama apartmen yang terletak di dalam Damansara Damai dan sekitarnya;
-Apartmen Idaman 14 blok jumlah unit 1264
-Apartmen Harmoni 16 blok jumlah unit +/- 1400
-Apartmen Lestari
-Apartmen Permai
-Apartmen Bayu
-Apartmen Impian
-Apartmen Saujana
-Apartmen Indah
-Apartmen Selasih
-Condo Armanee
-Apartmen/Shop lot Suria
-Apartmen/Shop lot Vista
-Perumahan Desa Riang
-Berjiran dgn Damansara Damai ialah Prima Damansara dan Saujana Damansara
Dari senarai di atas,berapa banyak apartmen yang menggunakan meter pukal pemaju?
Siapa yang akan mereka rujuk selepas ini sedangkan Bulan Jun hampir tiba?
Bukankah kesan negatif akan menghentam kerajaan PR jika mereka bersuara di Media?
Fikir-fikirkan....

No comments: