Masjid Al-Muhtadin Damansara Damai

Kerja pembinaan Masjid Damansara Damai dimulakan pada 1 November 2001. Sijil Perakuan Siap Kerja dari Juru Perunding Arkitek dikeluarkan pada 7 April 2003.Sijil Kelayakan Menduduki ( CF ) daripada MBPJ diperolehi pada 30 Ogos 2003. Surat pengesahan perlantikan AJK sementara dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Selangor pada 23 Oktober 2003. Solat Jumaat yang pertama diadakan di masjid ini pada 24 Oktober 2003. Kos keseluruhan pembinaan masjid ini ialah RM5.4juta. RM2.9 juta kos ditanggung oleh pihak pemaju MKLand dan RM2.5 juta adalah peruntukan Kerajaan Negeri Selangor. RM2.5 juta ini ditolak dari bayaran premium tanah syarikat kepada Kerajaan Negeri Selangor. Majlis Perasmian Masjid Al-Muhtadin Damansara Damai disempurnakan oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Sharafuddin Idris Shah Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj pada Hari Jumaat 1 Oktober 2004. Nama Masjid Al-Muhtadin Damansara Damai diperkenan oleh Baginda Sultan Selangor.

Kuliah Bulan November 2008

Jadual Kuliah Maghrib dan Suboh Masjid Al-Muhtadin Damansara Damai Bulan November 2008;

01 Nov - Us.Rojihan Umum Kuliah Maghrib
02 Nov - Us.Irwan Umum Kuliah Suboh
02 Nov - Dato Ismail Kamus Kuliah Maghrib
03 Nov - Us.Mohd Karim Ibrahim Risalah Tauhid
04 Nov - perbincangan anak kariah
05 Nov - Dr.Zahazan Mohamed 300 Hadith
06 Nov - Bacaan Surah Al-Kahfi
07 Nov - Us.Hadi Talha Fiqh Jinayat
08 Nov - Perbincangan anak kariah
09 Nov - Jemputan Kuliah Suboh
09 Nov - Us.Hairul Haji&Umrah
10 Nov - Us.Nidzam Soaljawab Feqah
11 Nov - Us.Malek Mohamad Munyatul Musolli
12 Nov - Dr.Zahazan Mohamed 300 Hadith
13 Nov - Bacaan Surah Al-Kahfi
14 Nov - Us.Shamsul Tasauf
15 Nov - Perbincangan Anak Kariah
16 Nov - Us.Nizam Kadir Umum Kuliah Suboh
16 Nov - Us.Osman Al-Quran&Sains
17 Nov - Us.Azrul Sirah Nabawiyyah
18 Nov - Us.Mohd Karim Risalah Tauhid
19 Nov - Dr.Zahazan Mohamed 300 Hadith
20 Nov - Us.Ridzuan Md Nor Fiqhussyirah
21 Nov - Us.Ahmad Kamal Hadith Qudsi
22 Nov - Perbincangan Anak Kariah
23 Nov - Jemputan Kuliah Suboh
23 Nov - Us.Hj Md Noor Umum
24 Nov - Us.Nidzam Soaljawab Feqah
25 Nov - Us.Hj Fadil Md Nor Talaqi&Tajwid
26 Nov - Dr.Zahazan Mohamed 300 Hadith
27 Nov - Bacaan Surah Yaasin & Tahlil
28 Nov - Perbincangan Anak Kariah
29 Nov - Us.Nizam Kamaruzaman Umum
30 Nov - Jemputan Kuliah Suboh
30 Nov - Us.Mohd Karim Risalah Tauhid

** Dijemput Hadir beramai-ramai mengimarahkan Al-Muhtadin. Ambil kesempatan mengumpul Ilmu sebanyak mungkin ketika KITA diberi peluang seluasnya. Semoga Allah s.w.t terus bersama Kerajaan Rakyat.

Kuliah & Khatib Jumaat January 2009

M1 - 02 Jan - Hj.Mustaffa Kamal Abu Bakar (Imam 2)
M2 - 09 Jan - (Jemputan)
M3 - 16 Nov - Hj.Fadil Md Noor (Imam 1)
M4 - 23 Nov - Dr.Hj Zahazan Mohamed ( Nazir )
M5 - 30 Jan - (Jemputan)

Amanah

Amanah
Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya) dan apabila kamu menjalankan hukum di antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menghukum dengan adil. Sesungguhnya Allah dengan (suruhanNya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah sentiasa Mendengar, lagi sentiasa Melihat.(an nisaa' : 4)

Tuesday, July 8, 2008

Sutera Damansara lagi.. Notis 21 hari!!

Notis Kepada Tuan Tanah Bersebelahan

Seperti biasa rutin saya pada malam hari ialah bersama-sama penduduk mengadakan rondaan dan kawalan sukarela di sekitar Apt.Idaman Damansara Damai.Sambil menikmati kopi panas jam 1 pagi di pondok Bit Polis saya bersembang dengan bekas Pengerusi Persatuan Penduduk sessi yang lepas.
Beliau memaklumkan bahawa ada surat dari MBPJ berkaitan projek Jabatan Perkhidmatan Haiwan PJ.Saya terkejut dan meminta beliau mengambilnya.Beliau memaklumkan bahawa surat tersebut baru terima pada 3 Julai 2008 yang lalu.
Apabila saya semak surat ini bertarikh 20 Jun 2008 dan cop pejabat pos ialah 1 Julai 2008 ini bermakna selepas 12 hari baru surat ini diposkan.Notis ini perlu dijawab dalam tempoh 21 hari dari tarikh surat.Kalau ikut tarikh ini bermakna penduduk perlu menghantar bantahan selewat-lewatnya pada 10 Julai 2008 bersamaan hari Khamis.

Sekadar cuba melihat kembali apa sebenarnya drama ini.Saya akan jelaskan sedikit apa yang saya anggap sebagai proses "bangau oh bangau".

1. Program dialog penduduk Damansara Damai bersama YB Elizabeth Wong ialah pada 14 Jun 2008.
2. Berlaku penyerahan surat bantahan beserta tandatangan penduduk ( rujuk foto di bawah ) sebanyak 7 pucuk surat kpd yang berkenaan.Surat Bertarikh 13 Jun 2008 sepatutnya telah diedarkan dan telah diterima oleh pihak MBPJ kerana surat di atas bertarikh 20 Jun 2008.
3. Persoalannya adakah surat tersebut diedarkan atau pun di bakulsampahkan oleh YB? Adalah En. Ashidi dari Bahagian Perancang Bandar MBPJ tidak melapurkan maklumat dialog? Bukankah yang memaklumkan bahawa pembatalan jalan tersebut dari mulut beliau sendiri?
4. Bukan untuk mengada-adakan cerita... pada 21 Jun 2008 beberapa orang penduduk berjumpa dengan salah seorang di SUK dan bertanya berkenaan surat tersebut dan jawapannya ialah surat tersebut belum diterima lagi.Sedangkan majlis telah berlangsung seminggu yang lalu.
5. Bertindak dari surat MBPJ di atas maka beberapa orang penduduk telah menghantar sendiri surat bantahan terus kepada Datuk Bandar MBPJ dan Perancang Bandar pada 8 Julai 2008 semalam dan tak perlulah saya katakan lebih dari itu.
Harapan saya kepada yang dipertanggungjawabkan untuk mentadbir negeri buatlah tugas anda dengan telus terutamanya yg berada di MBPJ.Anda sekarang bertugas dengan kerajaan rakyat bukannya kerajaan UMNO. Kalaulah PRU12 BN menang di Selangor saya gerenti Zon Penampan ini telah "di langgar" oleh naga2 kepala tujuh ini....

No comments: