Masjid Al-Muhtadin Damansara Damai

Kerja pembinaan Masjid Damansara Damai dimulakan pada 1 November 2001. Sijil Perakuan Siap Kerja dari Juru Perunding Arkitek dikeluarkan pada 7 April 2003.Sijil Kelayakan Menduduki ( CF ) daripada MBPJ diperolehi pada 30 Ogos 2003. Surat pengesahan perlantikan AJK sementara dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Selangor pada 23 Oktober 2003. Solat Jumaat yang pertama diadakan di masjid ini pada 24 Oktober 2003. Kos keseluruhan pembinaan masjid ini ialah RM5.4juta. RM2.9 juta kos ditanggung oleh pihak pemaju MKLand dan RM2.5 juta adalah peruntukan Kerajaan Negeri Selangor. RM2.5 juta ini ditolak dari bayaran premium tanah syarikat kepada Kerajaan Negeri Selangor. Majlis Perasmian Masjid Al-Muhtadin Damansara Damai disempurnakan oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Sharafuddin Idris Shah Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj pada Hari Jumaat 1 Oktober 2004. Nama Masjid Al-Muhtadin Damansara Damai diperkenan oleh Baginda Sultan Selangor.

Kuliah Bulan November 2008

Jadual Kuliah Maghrib dan Suboh Masjid Al-Muhtadin Damansara Damai Bulan November 2008;

01 Nov - Us.Rojihan Umum Kuliah Maghrib
02 Nov - Us.Irwan Umum Kuliah Suboh
02 Nov - Dato Ismail Kamus Kuliah Maghrib
03 Nov - Us.Mohd Karim Ibrahim Risalah Tauhid
04 Nov - perbincangan anak kariah
05 Nov - Dr.Zahazan Mohamed 300 Hadith
06 Nov - Bacaan Surah Al-Kahfi
07 Nov - Us.Hadi Talha Fiqh Jinayat
08 Nov - Perbincangan anak kariah
09 Nov - Jemputan Kuliah Suboh
09 Nov - Us.Hairul Haji&Umrah
10 Nov - Us.Nidzam Soaljawab Feqah
11 Nov - Us.Malek Mohamad Munyatul Musolli
12 Nov - Dr.Zahazan Mohamed 300 Hadith
13 Nov - Bacaan Surah Al-Kahfi
14 Nov - Us.Shamsul Tasauf
15 Nov - Perbincangan Anak Kariah
16 Nov - Us.Nizam Kadir Umum Kuliah Suboh
16 Nov - Us.Osman Al-Quran&Sains
17 Nov - Us.Azrul Sirah Nabawiyyah
18 Nov - Us.Mohd Karim Risalah Tauhid
19 Nov - Dr.Zahazan Mohamed 300 Hadith
20 Nov - Us.Ridzuan Md Nor Fiqhussyirah
21 Nov - Us.Ahmad Kamal Hadith Qudsi
22 Nov - Perbincangan Anak Kariah
23 Nov - Jemputan Kuliah Suboh
23 Nov - Us.Hj Md Noor Umum
24 Nov - Us.Nidzam Soaljawab Feqah
25 Nov - Us.Hj Fadil Md Nor Talaqi&Tajwid
26 Nov - Dr.Zahazan Mohamed 300 Hadith
27 Nov - Bacaan Surah Yaasin & Tahlil
28 Nov - Perbincangan Anak Kariah
29 Nov - Us.Nizam Kamaruzaman Umum
30 Nov - Jemputan Kuliah Suboh
30 Nov - Us.Mohd Karim Risalah Tauhid

** Dijemput Hadir beramai-ramai mengimarahkan Al-Muhtadin. Ambil kesempatan mengumpul Ilmu sebanyak mungkin ketika KITA diberi peluang seluasnya. Semoga Allah s.w.t terus bersama Kerajaan Rakyat.

Kuliah & Khatib Jumaat January 2009

M1 - 02 Jan - Hj.Mustaffa Kamal Abu Bakar (Imam 2)
M2 - 09 Jan - (Jemputan)
M3 - 16 Nov - Hj.Fadil Md Noor (Imam 1)
M4 - 23 Nov - Dr.Hj Zahazan Mohamed ( Nazir )
M5 - 30 Jan - (Jemputan)

Amanah

Amanah
Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya) dan apabila kamu menjalankan hukum di antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menghukum dengan adil. Sesungguhnya Allah dengan (suruhanNya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah sentiasa Mendengar, lagi sentiasa Melihat.(an nisaa' : 4)

Tuesday, July 8, 2008

Sutera Damansara lagi.. Agen Puncak Wangi Melobi!!

Perjumpaan Bersama Agen Puncak Wangi

8 Julai 2008 semalam...
Sedang menikmati makan tengahari di Sungai Buloh saya terima sms "Assalamualaikum.. Perjumpaan suaikenal dan makan malam antara developer dan ketua2 blok H,J dan G serta ketua penduduk malam ini jam 9mlm bertempat di Damansara Damai.Berkumpul depan McDonald 9mlm, saya dan bos saya akan sampai selepas maghrib.Harap Maklum". Huuhh...hilang selera makan aku!!! Penduduk dah bantah masih nak bincang lagi.Saya rasa malas nak join pasal ada program lain.

9malam sejurus solat Isyak telefon asyik melalak tak putus2...Memang nak sangat jumpa la agen2 ni!!! OK la..saya join juga akhirnya di Restoran Mizi Tomyam Saujana Damansara. Antara yang hadir ialah wakil Puncak Wangi 2 orang,Blok H,J,G dan K 6 orang, sekor naga tak tau malu mengaku ketua UMNO yg dah lingkup pun ada dan saya bersama seorang rakan lain.

Bermula dari pembukaan oleh wakil Pak Ku dan Man dari Blok H bantah dan hentam!!
Selepas itu Rashid dari Blok K kasi bancuh lagi!!
Sambung oleh wakil JMB Idaman pun tarukk lagi!!
Baton disambut oleh Zainan Blok G kurang hentam tapi serahkan pada penduduk berhampiran!!
Disambut oleh naga UMNO katanya "jangan tolak pembangunan n mungkin pemaju boleh bagi sesuatu untuk penduduk antaranya surau muat 100 orang dll"

Dan ini ulasan aku sebagai pecutan akhir!!

- Kita tidak tolak pembangunan tetapi perlu kena dengan tempatnya.Apa perlunya Jabatan Perkhidmatan Haiwan di Damansara Damai?
- Sejak bila "naga" sibuk dengan surau sedangkan surau yg ada boleh muat 150 orang lagi besar!! Dia pun tak pernah pergi surau!!
- Projek JPH hanya wayang utk buka jalan ke Sutera Damansara
- Projek belum lulus lagi senang batalkan terus kerana penduduk semua bantah.
- Kesesakan jalan Damansara Damai perlu diambil perhatian.
- Lantaklah nak buat apa yang penting sila buat jalan keluar masuk ditempat lain dan tidak mengganggu trafik Damnsara Damai bla..bla..bla.. banyak lagi!!!

Yang hadir semua membantah kerana tak RELEVAN.Hanya seorang sahaja yang setuju iaitu "naga UMNO" sebab hahahah....Inilah proksi Datuk Mo***** dan SiHalima**** tuu!!! Akhirnya Puncak Wangi pun bagi sepucuk surat jemput program bersama penduduk n nak buat undian..

Memang betul2 tak reti bahasa!!!
Saya pun membantah kerana tarikh tu ramai yang terlibat program di Royale Bintang kerana telah diatur oleh pihak ADUN dan MBPJ.Mereka minta tarikh dan saya malas nak layan tetapi saya rasa mereka akan buat juga tapi tak tahu bila!!!

AWAS!!! Pihak ADUN tolong bantu kami SEGERA sebelum kami bertindak sendiri. Jangan bagi peluang n kaji semula projek ini.Ini memang projek orang2 UMNO.Kalau kita dah menang PRU12 tapi segala projek masih bagi kat mereka....
Luu Fikir la sendiri!!!
No comments: