Masjid Al-Muhtadin Damansara Damai

Kerja pembinaan Masjid Damansara Damai dimulakan pada 1 November 2001. Sijil Perakuan Siap Kerja dari Juru Perunding Arkitek dikeluarkan pada 7 April 2003.Sijil Kelayakan Menduduki ( CF ) daripada MBPJ diperolehi pada 30 Ogos 2003. Surat pengesahan perlantikan AJK sementara dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Selangor pada 23 Oktober 2003. Solat Jumaat yang pertama diadakan di masjid ini pada 24 Oktober 2003. Kos keseluruhan pembinaan masjid ini ialah RM5.4juta. RM2.9 juta kos ditanggung oleh pihak pemaju MKLand dan RM2.5 juta adalah peruntukan Kerajaan Negeri Selangor. RM2.5 juta ini ditolak dari bayaran premium tanah syarikat kepada Kerajaan Negeri Selangor. Majlis Perasmian Masjid Al-Muhtadin Damansara Damai disempurnakan oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Sharafuddin Idris Shah Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj pada Hari Jumaat 1 Oktober 2004. Nama Masjid Al-Muhtadin Damansara Damai diperkenan oleh Baginda Sultan Selangor.

Kuliah Bulan November 2008

Jadual Kuliah Maghrib dan Suboh Masjid Al-Muhtadin Damansara Damai Bulan November 2008;

01 Nov - Us.Rojihan Umum Kuliah Maghrib
02 Nov - Us.Irwan Umum Kuliah Suboh
02 Nov - Dato Ismail Kamus Kuliah Maghrib
03 Nov - Us.Mohd Karim Ibrahim Risalah Tauhid
04 Nov - perbincangan anak kariah
05 Nov - Dr.Zahazan Mohamed 300 Hadith
06 Nov - Bacaan Surah Al-Kahfi
07 Nov - Us.Hadi Talha Fiqh Jinayat
08 Nov - Perbincangan anak kariah
09 Nov - Jemputan Kuliah Suboh
09 Nov - Us.Hairul Haji&Umrah
10 Nov - Us.Nidzam Soaljawab Feqah
11 Nov - Us.Malek Mohamad Munyatul Musolli
12 Nov - Dr.Zahazan Mohamed 300 Hadith
13 Nov - Bacaan Surah Al-Kahfi
14 Nov - Us.Shamsul Tasauf
15 Nov - Perbincangan Anak Kariah
16 Nov - Us.Nizam Kadir Umum Kuliah Suboh
16 Nov - Us.Osman Al-Quran&Sains
17 Nov - Us.Azrul Sirah Nabawiyyah
18 Nov - Us.Mohd Karim Risalah Tauhid
19 Nov - Dr.Zahazan Mohamed 300 Hadith
20 Nov - Us.Ridzuan Md Nor Fiqhussyirah
21 Nov - Us.Ahmad Kamal Hadith Qudsi
22 Nov - Perbincangan Anak Kariah
23 Nov - Jemputan Kuliah Suboh
23 Nov - Us.Hj Md Noor Umum
24 Nov - Us.Nidzam Soaljawab Feqah
25 Nov - Us.Hj Fadil Md Nor Talaqi&Tajwid
26 Nov - Dr.Zahazan Mohamed 300 Hadith
27 Nov - Bacaan Surah Yaasin & Tahlil
28 Nov - Perbincangan Anak Kariah
29 Nov - Us.Nizam Kamaruzaman Umum
30 Nov - Jemputan Kuliah Suboh
30 Nov - Us.Mohd Karim Risalah Tauhid

** Dijemput Hadir beramai-ramai mengimarahkan Al-Muhtadin. Ambil kesempatan mengumpul Ilmu sebanyak mungkin ketika KITA diberi peluang seluasnya. Semoga Allah s.w.t terus bersama Kerajaan Rakyat.

Kuliah & Khatib Jumaat January 2009

M1 - 02 Jan - Hj.Mustaffa Kamal Abu Bakar (Imam 2)
M2 - 09 Jan - (Jemputan)
M3 - 16 Nov - Hj.Fadil Md Noor (Imam 1)
M4 - 23 Nov - Dr.Hj Zahazan Mohamed ( Nazir )
M5 - 30 Jan - (Jemputan)

Amanah

Amanah
Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya) dan apabila kamu menjalankan hukum di antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menghukum dengan adil. Sesungguhnya Allah dengan (suruhanNya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah sentiasa Mendengar, lagi sentiasa Melihat.(an nisaa' : 4)

Tuesday, April 29, 2008

Jawatankuasa Anak Kariah ( JAKA )

Anak Kariah Memulakan Tindakan Untuk Perubahan
Jawatankuasa Kariah Damansara Damai atau singkatan JAKA ditubuhkan pada 02 April 2008 atas daya usaha anak-anak Kariah Damansara Damai. JAKA akan bergerak sebagai satu badan bertindak anak kariah dan akan menjalankan tugas sebagai badan pemantau dan penegur segala kepincangan yang berlaku dalam Kariah Damansara Damai. Segala isu yang timbul akan JAKA nilai dan bincangkan sebelum dipanjangkan kepada pihak yang berkenaan.
Keanggotaan dan ahli JAKA adalah terbuka kepada semua anak Kariah Damansara Damai. JAKA bertindak diluar batas politik kepartian dan lebih menjurus kepada perpaduan dan keharmonian hidup bermasyarakat.
Pengerusi JAKA : Wan Badrul bin Wan Muhammad
Setiausaha : Azizan bin Suradi
Ahli Jawatankuasa :
-wakil Surau Khalifah Umar Abd Aziz,Apartmen Idaman
-Surau Khalifah Abu Bakar As-Siddiq,Apartmen Bayu
-Surau Syaidina Ali Karramallahuwajhah ,Apartmen Permai
-Surau Al-Huda,Apartmen Impian
-Surau Nurhidayah,Apartmen Harmoni
-Surau Ass-Syakirin,Apartmen Lestari
-Surau Apartmen Indah
-Surau Apartmen Park Avenue
-Surau Desa Riang
-Surau /komuniti Prima Damansara
-Surau/komuniti Saujana Damansara
KESIMPULAN MEMORANDUM

Pada 13 April 2008 JAKA telah mengadakan mesyuarat anak kariah bertempat di Surau Al-Huda Apartmen Impian Damansara Damai dan kehadiran seramai 32 orang terdiri dari wakil-wakil surau.Mesyuarat diadakan bagi tujuan membincangkan isu-isu di Damansara Damai.Jawatankuasa Kariah Damansara Damai (JAKA) dengan ini mengambil ketetapan bahawa ;

1. MENDESAK Mesyuarat Agong Kali Pertama Masjid Al-Muhtadin Damansara Damai dan perlantikan jawatankuasa yang baru diadakan dengan segera.
2. MENDESAK Pihak Jabatan Agama Islam Selangor membuat keputusan drastik kerana masalah yang berlarutan telah mencemar nama baik JAIS dan Masjid Al-Muhtadin.
3. MENDESAK Jabatan Agama Islam Selangor dan Kerajaan Negeri Selangor MESTI memberikan tekanan kepada EMKAY/MKLand Sdn Bhd dalam urusan status tanah dan tapak sekolah serta tanah perkuburan.
4. MENDESAK Jabatan Agama Islam Selangor,Pejabat Tanah Daerah Petaling dan Kerajaan Negeri Selangor membantu menyelesaikan banyak perkara berkaitan pengurusan tanah dan prasarana yang sepatutnya kerana anak kariah Damansara Damai juga adalah pembayar cukai dan berhak mendapat apa yang sepatutnya.
Memorandum telah diserahkan kepada Jabatan Agama Islam Selangor dan salinan kepada Dato Dr.Hassan Ali (Exco Kerajaan Negeri Selangor). Adalah diharapkan tindakan diambil segera.

No comments: